Zeitgeist: Moving Forward

La începutul lunii a ieşit al treilea film din seria Zeitgeist şi anume Zeitgeist: Moving Forward (Mergând Înainte). Filmul îl puteţi vedea liber pe site-ul oficial şi-l puteţi chiar descărca. E tradus în foarte multe limbi printre care şi cea română deşi după experienţa traducerii cu primele 2 eu m-am uitat cu subtitrarea tot în engleză.

Filmul e împărţit în 4 părţi. Prima numită „Human Nature” (Natura Umană) unde se povesteşte despre cum comportamentul uman e în mare parte rezultatul ambientului în care a crescut şi nu o trăsătură genetică transmisă din generaţie în generaţie. Asta pentru a dezbate idea precum că trăsături ca aviditatea, egoismul, şi altele ar fi ceva normal şi natural la oameni, ceva cu care toţi ne naştem şi luptăm de mici când în realitate e totul condiţionat de modelul societăţii în care trăim.

A doua parte numită „Social Pathology” (Patologie Socială) – expune din nou tema economiei deja abordată şi în primele 2 filme. Aici vorbeşte despre 2 chestii mai exact, despre sistemul economic cu piaţă liberă şi cum funcţionează, şi despre sistemul monetar. Discută cum acestea 2 dăunează societăţii şi progresului nostru şi cum sunt strâns legate unul de altul şi se alimentează reciproc totul pentru bunăstarea unui mic grup de elită ce guvernează din umbră aceste sisteme economice.

A treia parte numită „Project Earth” (Proiectul Pământ) e una destul de interesantă şi fascinantă ce ne arată un model economic alternativ, o economie bazată pe resurse şi nu pe bani. Cum omenirea ar putea folosi la maxim tehnologiile actuale şi realizările ştiinţifice pentru a obţine tot necesarul unui trai bun şi sănătos pe pământ pentru toţi oamenii. Totul se bazează pe ideile lui Jaques Fresco care descrie amănunţit orice aspect important pentru realizarea acestui sistem pe pământ începând de la resursele de energie curate şi ilimitate, trecând apoi la infrastructuri, oraşe, transporturi etc.

Ultima parte a acestui film se numeşte „Rise” (Ascensiunea) – face un rezumat al situaţiei sociale şi economice globale din acest moment şi cum totul merge inevitabil spre o criză generală de proporţii mondiale. La sfârşit arătând o ipotetică răscoală unde toată lumea îşi ia banii şi-i aruncă în faţa băncilor făcându-i pe liderii acestora să cedeze în cele din urmă.

Filmul e destul de lung, dar interesant. Şi dacă luăm toate cele 3 filme în ansamblu îţi dau de gândit destul. Dar şi ele îmi provoacă multe dubii, ce poate fi un bine şi un efect colateral creat anume de ei, cei care au realizat filmele şi vor ca noi să nu mai credem orbeşte în tot ce ni se spune prin religii, guverne şi mass media… În acest caz eu şi faţă de aceste filme am dubii căci în multe momente informaţiile ce s-au expus nu mi-au părut chiar exacte din cunoştinţele pe care le am eu, mă refer mai mult la prima parte din primul film ce vorbeşte despre religie. Cred că acolo au amestecat chestii adevărate, cu unele verosimile şi altele poate chiar false căci Horus nu era zeul soarelui parcă, Ra era zeul soarelui la egipteni. Dionisus era zeul vinului ţin minte la greci, şi nu am citi nicăieri că s-ar fi născut dintr-o fecioară pe data de 25 decembrie. În fine ce vreau să zic, e faptul că şi în aceste filme poate multe date sunt incorecte, modificate, manipulate şi noi, oamenii de rând nu le putem verifica pe toate în întregime, căci pur şi simplu nu putem avea acces la toate datele necesare… nu putem rămâne decât cu dubiul şi cu alegerea de a crede pe cineva sau pe altcineva în anumite privinţe.

Asta a fost să zicem o critică ce aş face acestor filme, că nu-s chiar exacte şi că ar trebui şi pe ele să le tratăm poate la fel cum ne înceamnă să tratăm informaţiile din mass-media. Oricum, un lucru e cert, lumea se duce dracului, şi cel puţin aici sunt de acord cu ei. Indiferent că sistemul funcţionează exact cum s-a descris în filme(ceea ce tind să cred) sau altfel dar e vizibil tuturor că lucrurile merg din ce în ce mai prost. Progresul nu există nicăieri, datoriile devin peste tot mai mari, sărăcia la fel, scade nivelul de trai cam peste tot, o mică categorie de persoane devin din bogate, încă şi mai bogate în timp ce o mare majoritate devine şi mai săracă decât era sau oricum e constrânsă să muncească şi mai mult ca să-şi păstreze nivelul de trai.

Urăsc acest sistem economic, şi urăsc faptul că suntem scalvii acestuia fără să ne dăm seama. Urăsc că de mic ni se bagă în cap valoarea banului, că trebuie să creştem ca să facem bani… aş fi vrut să cresc ca să-mi trăiesc pur şi simplu viaţa, n-am vrut ca viaţa să consiste într-o goană continuă după bani.

Urăsc că persoanele sunt tot mai mult condiţionate de bani în tot ceea ce fac. De la sărăcie porneşte tot răul cred eu, nu de la Satana sau mai ştiu eu ce demoni. Sărăcia îl face pe om să fure, să se bată cu alţii, să fie violent, să ucidă. Sărăcia nu permite omului să aibă o viaţă şi o educaţie decentă care apoi să nu-l reducă la un mizerabil incult ce trăieşte dar din instinct şi pentru bani.

Urăsc faptul că ajungi la un moment dat să TREBUIASCĂ forţat să nu mai ai încredere în nimeni şi să crezi că toţi vor doar să profite de tine, că totul e un mare joc unde sau profiţi de alţii sau alţii profită de tine, într-un mod sau altul, poate chiar şi inconştient. De ce? E oare corect aşa ceva? Şi ce e şi mai crud e faptul că lumea acceptă asta, că spune că aşa e firea omului, că aşa merg lucrurile în ziua de azi… PE NAIBA!

Eu nu cred că ne naştem aşa şi că aşa treuie să fim, e totul o impunere a unei societăţi bolnave, eu nu sunt aşa, şi nici nu vreau să fiu aşa chiar dacă asta mi se afişează mereu dinainte. Poate sunt doar un frustrat, poate încă sunt un copil ce nu s-a trezit din lumea viselor, dar sincer, să-mi bag ceva în acest model de viaţă „matură” dacă pentru a trăi şi a supravieţui trebuie să fiu un şacal cu alţii. Aşa viaţă mi se pare lipsită de sens, o monotonie mortală unde fiecare are totul prestabilit încă înainte să se nască. Te naşti, creşti, te trimit la şcoală unde-ţi rupi capul în 4 învăţând ani şi ani(deseori degeaba) fiindcă toţi îţi bagă în cap că dacă înveţi mult şi bine ajungi să ai un serviciu(închisoare) mai bună şi să faci mai mulţi bani. Termini studiile, şi din toţi cei cu nşpe facultăţi terminate abia dacă vreo 2-3 îşi găsesc un serviciu într-adevăr bun în timp ce restul sau caută de muncă sau găsesc ceva patetic ce-ar fi putut obţine poate şi fără să piardă ani de zile învăţând. Ca să nu mai vorbim de cazurile corupte unde fii „cuiva” obţin tot ce vor pe bani. Şi intri în a doua fază a monotoniei, mergi la serviciu, munceşti ca sclavul, ceva ce poate nici nu-ţi place să faci, dar o faci doar de dragul banilor, că na, asta ne trebuie în această lume ca să ne „cumpărăm” existenţa, o existenţă pe care nimeni nu a cerut-o şi nu ne-a fost oferită în schimbul banilor. Apoi plătim taxe taxe şi iarăşi taxe care cică ar contribui la serviciile publice să fie mai bune pentru toţi, şi care mereu însă se înrăutăţesc sau scumpesc. Deci acele taxe în buzunarel cui se duc? Cine profită în realitate pe spatele muncitorilor(sclavilor) de rând?

Urăsc şi faptul că banul crează stratificare socială, cei bogaţi şi cei săraci. Faptul că în realitate orice organizaţie, întreprindere, etc nu vrea binele omului, nu-mi vrea mie binele prin serviciile sale, vrea doar banul meu, indiferent de modul de a-l obţine. Nu pot fi niciodată sigur că produsul ce cumpăr e într-adevăr bun şi durabil. Nu pot fi niciodată sigur pe ceea ce mânânc, atât cât nu cresc acea legumă/animal cu mâinile mele. Nu pot fi niciodată sigur că medicul îmi zice într-adevăr boala pe care o am, şi că-mi prescrie exact medicamentele necesare pentru a o lecui. Şi nu în ultimul rând desigur, credeţi că preoţii vor mântuirea voastră în lumea de apoi? Nu mai poţi fi sigur de nimic, toţi îţi vor împinge rahatul lor în faţă zicând că e cel mai bun produs/religie  (de rahat) de pe piaţă, fiindcă, la sfârşitul zilei, e doar banul din buzunarul tău ceea ce contează într-adevăr pentru alţii.

Aş vrea să vină ziua când fiecare va munci pentru ceea ce într-adevăr îi place. Când aş putea să ajut pe alţii din pură plăcere(cum încerc s-o fac de obicei) fără să fiu forţat să mă gândesc la profit. Când oamenii vor putea trăi pentru ei, nu pentru bani, fără diferenţe, fără discriminări.Dar asta e, pentru moment sunt doar visuri.

Dacă aţi vizionat şi voi filmele aştept păreri, şi ce impresii v-au stârnit, la ce concluzii aţi ajuns după ce le-aţi vizionat?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: