Katekyo Hitman Reborn anime/manga

Am terminat recent acest anime de vizionat după o lungă pauză, fiindcă de mult timp nu am mai văzut un anime cap coadă. De asemenea văzând că anime-ul din ce am auzit e destul de fidel seriei manga, am continuat apoi şi cu manga până am ajuns la zi.

Katekyo Hitman Reborn tradus ar însemna ceva de genul „Asasinul Profesor Particular Reborn” căci se referă la personajul lui Reborn, un hitman, adică un asasin profesionist, care are şi funcţia de profesor particular pentru protagonistul seriei. Deşi în română nu avem un termen specific pentru „hitman”, doar asasin nu descrie în totalitate ce fel de personaj e Reborn.

Seria a fost creată de Akira Amano, şi a început publicarea pe WSJ (revista unde găsim şi One Piece, Naruto etc) pe 4 aprilie 2004 şi încă e on going cu 32 de volume publicate şi 320 de capitole totale.

Seria anime însă a fost difuzată de pe 07 octombrie 2006 pe 25 septembrie 2010 pentru un total de 203 episoade.

N-am citit manga de la început, dar din ce am văzut citind titlurile capitolelor, acţiunea din anime merge exact ca în manga, fillere nu ştiu exact dacă au fost, sigur nu a fost niciun arc filler, aş putea spune că au fost doar unele episoade ce repovesteau tot ce s-a întâmplat în rest cam tot avea legătură cu evenimentele principale.

Istoria

Reborn e un manga shonen tipic ca şi restul deja cunoscutelor OP, Naruto, Bleach, FT etc. În această istorie însă elementul de bază ales de autor a fost mafia. KHR (prescurtarea titlului) povesteşte despre un elev din clasele medii Sawada Tsunayoshi sau Tsuna, care se trezeşte într-o bună zi cu un mic copil numit Reborn ca şi noul lui profesor particular. Dar nu unul oarecare, Reborn e un hitman, un asasin profesionist ce lucrează pentru mafie şi are misiunea de a-l învăţa pe Tsuna cum să devină un demn Boss al mafiei. De ce? Fiindcă Tsuna ar fi unul din candidaţii la succesiunea titlului de Boss al unei familii mafiote numită Vongola. Desigur Tsuna nu ştie nimic despre asta şi de faptul că are strămoşi ce au aparţinut şi aparţin unei familii mafiote, şi nici nu vrea să audă de aşa ceva.

Aşa începe toată povestea, Reborn va trebui să-l înveţe pe Tsuna ce este mafia, care este rolul lui de boss, ce trebuie să facă, cum trebuie să se lupte şi cum să-şi aleagă noi membri pentru familia sa. Mai departe o să continui analizând mai multe elemente din istorie şi voi face spoiler deci cine nu vrea spoiler să  nu citească.

KHR pentru mine la început a fost un anime foarte idiot, mă enerva la culme. Fiindcă e extrem de plictisitor la început şi ripetitiv, plus că are multe chestii paranormale fără nicio explicaţie. Prima ar fi The Dying Will Bullet tradus ar veni Glonţul Voinţei de Moarte. De unde şi cum sunt făcute? Nu prea se explică. Iar efectul acestor gloanţe mi se pare cam ridicol. După cum e şi numele, cine e lovit de aceste gloanţe, dacă are un regret, o ultimă voinţă înaite de moarte, el va fi reînviat „reborn” şi va avea toate limitările sale fizice/psihice eliminate. Adică va fi mult mai puternic, invulnerabil, mai rapid, curajos etc pentru a-şi realiza voinţa de moarte. În acest proces inexplicabil hainele lui Tsuna mereu explodează (în afară de chiloţi desigur) şi îi apare o flacără portocalie în frunte. Aia apoi va fi numită Dying Will Flame, sau Flacăra Voinţei de Moarte. Nu ştiu, mi se pare cam aiurea conceptul, sau cel puţin cum a fost introdus. Prima parte a istoriei va fi cu diferite misiuni ce Reborn îi dă lui Tsuna să îndeplinească, şi care se termină mereu cu Reborn care-l împuşcă pe Tsuna cu aceste gloanţe pentru ca el să reuşească să facă ceea ce trebuie. Deşi mi se pare că trişează în acest mod. Adică, normal că dacă-i amplifici puterile lui Tsuna cu gloanţele alea apoi face şi drege şi reuşeşte mereu.

Un alt element ce m-a sâcâit un pic a fost anume Reborn. El e practic un bebeluş care ar avea un an doar… şi vorbeşte şi încă e considerat pe deasupra cel mai puternic hitman din lume, şi aici desigur eu am fost WTF!!! Ce naiba de glumă proastă e asta. Seria pare a fi destul de realistică, se bazează pe mafie şi tot restul, şi apoi îmi bagă bebeluşi asasini în mijloc? Am ridicat o sprânceană până în pod şi am continuat să vizionez să văd ce tâmpenii mai inventează ăştia. Dar fiţi pe pace, este o explicaţie şi la acest „fenomen” o explicaţie… care totuşi e făcută pe jumătate şi nu e încă clarificată până la urmă. Reborn e practic membrul unui grup numit Arcobaleno. Ah uitasem să spun că fiind anime-ul despre mafia, e natural să avem multe nume şi referinţe în italiană. Fiind o limbă ce cunosc destul de bine îmi va fi uşor să vă explic unele chestii 😉 Arcobaleno în italiană înseamnă Curcubeu. Membrii acestui grup sunt 7 fiecare cu o susetă cu una din culorile curcubeului. E destul de ridicol să vezi cum bebeluşi cu susete colorate vorbesc serios despre mafie şi toate alea XD, dar asta e… Membrii Arcobaleno se spune că sunt cei mai puternici hitman din lume şi chestia neexplicată e că odată ce au făcut un pact anume să devină Arcobaleno, toţi au devenit copii de 1 an. Deşi original erau toţi adulţi, deci au păstrat toate puterile şi cunoştinţele de adult în corpul unui copil de 1 an. Dar de ce?? Încă nu se ştie. Li se mai spune de asemenea şi copii blestemaţi. Fiecare dintre ei are de asemenea o putere specială.

Acum că aţi înţeles de ce Reborn se ţine aşa de tare şi mare să continuăm 😛

Pe parcursul istoriei Tsuna se va întâlni cu mulţi membri ai mafiei, fie din aceeaşi familie ca a lui, fie din alta diferită. Unii la început îi vor fi duşmani, ca Gokudera Hayato de exemplu, şi apoi îi vor deveni rapid prieteni. Alţii vor pune la încercare capacităţile lui de viitor boss al mafiei. Reborn va încerca să-l ajute pe Tsuna să-şi găsească printre prietenii săi şi foştii duşmani membrii familiei sale mafiote. În Familia Vongola, considerată cea mai puternică familie mafiotă, toţi cei cu titlul de Boss aveau 6 Gardieni. Nu se înţelege dacă e datorită faptului că aşa a fost prima generaţie a acestei familii sau dacă e un model adoptat şi de alte familii dar se întâlneşte şi în familia Millefiore şi în Shimon. Orice generaţie a familiei Vongola a avut acest model de un şef şi 6 gardieni iar generaţia lui Tsuna ar fi a zecea. Des în anime el e numit Decimo (al zecelea) sau Judaime (al zecelea în japoneză). Vongola în italiană ar însemna scoică. Şi aici la început am zis WTF!! un nume mai cool n-au putut găsi!? Familia Scoică, aaah ce groaznic sună hahahahahaha. Dar abia la sfârşitul anime-ului s-a dat o explicaţie de unde se trage acest nume.

Unul din primii inamici ai lui Tsuna plin de superputeri inexplicabile a fost Rokudo Mukuro. Un băieţaş cu cap de ananas şi ochi de culori diferite, unul roşu altul albastru. Pe cel roşu scrie nişte numere în japoneză de la 1 la 6 şi în baza numărului are acces la o anumită putere. Aici totul e preluat de la aceeaşi legendă cu cele şase căi ale reîncarnării cum e şi în Naruto cu Pain. Mukuro ar vrea să distrugă mafia pentru trecutul trist ce a avut el şi prietenii săi, dar desigur că nu va reuşi 😛

După eşecul său Mukuro va fi luat de către Vindice (în italiană Vindice vine de la Vendicatore, adică răzbunător) în cea mai severă închisoare din lume unde ajung toţi cei care încalcă legile mafiei.

Succesiv o să apară un grup numit Varia. Aceştia sunt o echipă specială de asasini (cam psihopaţi XD) ce lucrează sub familia Vongola. Şeful lor Xanxus fiind fiul adoptat al actualului Boss a familiei Vongola, Al Nouălea Vongola (sau Nono în ita, Kyudaime în jap.) Xanxus pretinde a fi el succesorul legitim pentru titlul de viitor Boss deci declară o luptă lui Tsuna pentru inelele Vongola, nişte inele speciale transmise din generaţie în generaţie şefilor şi gardienilor familiei Vongola. Ele ar fi dovada ereditării. Aici Tsuna îşi alege şi gardienii săi (deşi a făcut-o mai mult Reborn decât el). Inelele Vongola sunt 7 şi reprezintă cerul şi elementele sale. Gokudera Hayato, băiatul ce mereu doreşte să se demonstreze mâna dreaptă a lui Tsuna şi-l ajută în orice mod posibil şi imposibil, devine Gardianul Furtunei (Tempesta în italiană ar fi). Colegul de clasă al lui Tsuna şi prietenul lui, jucător de basebal şi spadasin de asemenea, Yamamoto Takeshi, devine Gardianul Ploii (Pioggia). Lambo, un mic copil foarte haios din familia Bovino, una din familiile aliate cu Vongola, devine Gardianul Fulgerului(Fulmine). Fratele fetei de care e îndrăgostit Tsuna, un boxer numit Sasagawa Ryohei devine Gardianul Soarelui(deşi în wiki am văzut că au pus Sereno, şi multe animale cu acest element la fel sunt numite „del Sereno” Sereno ar însemna Senin, Sole ar însemna Soare). Şeful Consiliului Disciplinar al şcolii din Namimori unde învaţă Tsuna şi restul, care pedepseşte pe oricine nu respectă regulile şcolii, Hibari Kyoya, devine Gardianul Norului(Nuvola). Şi în cele din urmă cam în mod straniu ultimul gardian devine anume Mukuro deşi nu în mod direct. El practic din închisoarea lui a luat controlul unei fete, pe care ar fi salvat-o de la moarte făcând nişte organe cu iluziile sale în locul celor care lipsesc fetei… din nou, mi se pare cam aiurea şi ridicol să ai organe iluzorii dar fie. Fata numită Chrome Dokuro practic devine mesagerul lui Mukuro şi în clipele mai grele el poate chiar să o posedeze complet revenind la corpul şi înfăţişarea sa. El devine Gardianul Ceţii(Nebbia). Fiecare dintre ei se va lupta cu un membru din Varia pentru inelul cu elementul lor şi până la urmă vor învinge, bineînţeles 😛

Am uitat să spun că în timpul luptei cu Mukuro, Tsuna a obţinut o armă şi anume nişte mănuşi speciale numite X Gloves. Din nou le-a obţinut într-un mod destul de ridicol şi fără nicio explicaţie logică. Practic, animalul lui Reborn, un cameleon ce-şi schimbă mereu forma. A generat această armă… aşa din senin. Când Tsuna întră în modalitatea Voinţei de Moarte, el poate aprinde mănuşile cu acele flăcări şi le poate folosi pentru a zbura, pentru a se mişca rapid, etc. De asemenea cu mănuşile el poate intra într-o modalitate diferită de cea provocată de gloanţele obişnuite ale lui Reborn numită Hyper Dying Will Mode sau Modalitatea Hiper a Voinţei de Moarte. El intră în această modalitate sau când e lovit de un glonţ special numit Criticism Shot sau când înghite 2 Pilule a Voinţei de Moarte, nişte pilule cu acelaşi afect al gloanţelor lui Reborn. Diferenţa e că Tsuna în această modalitate devine mult mai calm, orice limitare interioară este eliminată şi se eliberează potenţialul ascuns precum Hiper Intuiţia lui Tsuna. Ce mi-a plăcut la această serie e anume cum evoluează şi se schimbă treptat puterile personajelor. Autorul a avut curajul să facă multe schimbări şi să treacă de la un tip de arme la altul. Dacă ne uităm la alte serii shonen mereu se tinde să se menţină aceleaşi puteri aceleaşi atacuri şi tot restul. În lupta cu Xanxus Tsuna o să mai aibă un power up, va putea folosi un atac specific de-al primului boss cu care poate absorbi flăcările inamicului şi le poate îngheţa de asemenea. În Reborn flăcările voinţei de moarte sunt practic sursa de putere a personajelor ce luptă, ca un fel de aură doar că nu este invizibilă sau de neatins, este chiar materială şi cu diferite proprietăţi. Să îngheţi flacăra cuiva înseamnă să-l laşi fără energie.

După acest arc narativ începe ultimul din anime, dar nu şi din manga. Arcul Viitorului. Lambo avea o armă specială ce numai familia sa Bovino are, Bazuca Timpului. El o folosea mereu atunci când plângea şi era sâcâit de cineva. Această armă îl făcea să se schimbe cu locurile cu versiunea sa din viitor de 10 ani mai mare pentru durata de 5 minute doar. Da ştiu că şi asta e o armă ridicolă, dar asta e 😛 Într-o bună zi, dintr-o anumită întâmplare, care nu a fost chiar o întâmplare :P, Reborn a căzut şi el în acea armă, doar că nu s-a mai întors. Apoi tot întâmplător a urmat şi Tsuna. Aşa a ajuns în lumea de 10 ani mai târziu trezindu-se într-un sicriu însă. Acolo s-a întâlnit de asemenea cu Gokudera cel de peste 10 ani care i-a explicat că el în viitor ar fi mort, la fel şi toţi membrii Arcobaleno. Şi că pentru a evita acest viitor trebuie neapărat să ucidă un anume Irie Shoichi. Acest arc mi s-a părut cel mai complex şi interesant de până acum. Faptul e că în viitor lumea deja avea alte tehnologii mai avansate, inclusiv cele de luptă. Iar Tsuna o să afle că Familia Vongola este persecutată de o familie rivală numită Millefiore (ar trebui să însemne „o mie de flori” dar e incorectă forma, care ar trebui să fie Millefiori). Irie Shoichi însă e un personaj care apare chiar pe la începutul seriei şi e un băiat destul de timid unde a nimerit odată Lambo şi a fost îngrijit de ei un pic. Ca şi cadou au primit de la Familia Bovino nişte lucruri din Italia inclusiv muniţii pentru Bazuca Timpului. În viitor acest personaj ar fi unul din generalii familiei Millefiore şi şeful diviziei din Japonia. Şeful familiei Millefiore e Byakuran (în japoneză ar însemna Orhidee Albă) şi obiectivul său este să colecţioneze toate componentele Tri-Ni-Set. Sunt un grup de obiecte din care fac parte inelele Vongola, Susetele membrilor Arcobaleno şi de asemenea Inelele Mare, nişte inele care se spune că sunt identice ca şi putere cu inelele Vongola. Byakuran crede că cu puterea acestor obiecte ar putea deveni un fel de zeu capabil de a crea o nouă lume precum doreşte el. Se spune că cu aceste obiecte s-a creat lumea…(zăăău? şi aici îmi pare un pic cam… căzută din cer faza cu aceste inele şi susete şi că ar mai fi creat şi lumea pe deasupra). Millefiore oricum nu e o familie originală ci e compusă din alte 2 familii. Cea de unde provine Byakuran, Familia Gesso (cretă în ita) şi Familia Giglio Nero(Crin Negru) din care face parte Uni, deţinătoarea susetei cerului şi şeful membrilor Arcobaleno practic, deci şi a lui Reborn. În acest viitor au fost inventate de asemenea arme noi numite Box Weapons (Arme Cutii). În aceste cutii se conţin arme care de cele mai multe ori au formele unor animale, deşi sunt şi arme sub formă de obiecte. Pentru a le alimenta, puterea care stă la baza funcţionării lor e anume flacăra voinţei de moarte. Pentru a putea însă filtra energia flăcării şi pentru a o introduce în cutie s-au inventat inelele cu toate elementele respective. De asemenea şi persoanele fiecare au flăcări tipice elementului său care au practic culorile curcubeului şi anumite proprietăţi specifice:

Flacăra Cerului e portocalie şi are ca şi proprietate armonia – din ce am văzut poate împietri orice animal din cutii.

Flacăra Furtunii e roşie şi are proprietatea dezintegrării – oricine o atinge e ars, distrus, e cea mai distructivă flacără.

Flacăra Ploii e albastră şi are proprietatea calmării – de obicei încetineşte tot ce atinge, înclusiv procesul distructiv al flăcării furtunei de exemplu.

Flacăra Soarelui e galbenă şi are proprietatea activării – practic e o flacără cu putere de regenerare

Flacăra Fulgerului e verde şi are proprietatea solidificării – întăreşte orice e învăluit de această flacără deci e cea mai rezistentă

Flacăra Norului e violetă şi are proprietatea multiplicării – de obicei multiplică rapid orice armă animal ce foloseşte această flacără

Flacăra Ceţii e indigo şi are proprietatea construcţiei – e mereu folosită de iluzionişti căci e perfectă pentru a crea iluzii puternice deşi e slabă ca putere ofensivă sau difensivă.

Cutiile de asemenea ca şi inelele sunt de 7 tipuri, fiecare specifice elementelor de mai sus. Deci o persoană ca să poată lupta cu aceste cutii trebuie să aibă cutia şi inelul cu acelaşi element ca al flăcării sale. Mie sincer toată chestia asta cu cutiile mi-a adus aminte imediat de Pokemon hahahha. Adică majoritatea conţin animale pe care le foloseşti în luptă, e imposibil să nu observi asemănările. Oricum atât cutiile cât şi inelele sunt de diferite niveluri. Rangul inelelor e măsurat în litere de la cel mai slab E la cel mai puternic A. Inelele sunt ca nişte filtre pentru flăcările persoanelor, cu cât mai mare e rangul cu atât mai multe flăcări pot trece prin inel. Apoi desigur avem inelele speciale ca inelele Vongola, Mare, Arcobaleno şi Hell Rings.

Faptul că Tsuna a ajuns în viitor totuşi nu a fost cazual. Totul a fost un plan al aceluiaşi Tsuna din viitor şi al lui Irie Shoichi de asemenea care a pretins a fi un duşman pentru a-l putea controla pe Byakuran din interiorul propriei lui organizaţii mafiote. În viitor Tsuna cel adult ar fi distrus inelele Vongola pentru a nu-i permite lui Byakuran să pună mâna pe ele, dar în acelaşi mod a rămas şi fără armele principale cu care să lupte. Aici mi s-a părut cam forţat motivul de a-l aduce pe Tsuna cel din trecut cu prietenii săi în loc să lupte ei ca şi adulţi. Au zis că Tsuna cel de atunci era cel cu potenţialul de creştere cel mai mare faţă de cel din viitor. Mi-a amintit aici de faza cu super sayanii din Dragon Ball căci mereu au zis că Tsuna învaţă de la orice luptă şi devine mult mai puternic apoi… Oricum dacă e ăsta unicul motiv şi mi-a scăpat mie ceva mi se pare forţat doar de dragul poveştii. Irie Shoichi a folosit un aparat bazat pe Bazuca Timpului cu care să aducă din trecut persoanele, dar versiunile lor din viitor le-a închis într-un mehanism în acest mod nepermiţând schimbul după cele 5 minute. După ce iniţial toţi se luptă cu Irie şi soldaţii lui din Millefiore, învăţând toată teoria şi practica despre Box Weapons, inele, flăcări etc, Irie dezvăluie în ultimul moment intenţiile sale care totuşi aflăm că erau deja la cunoştinţa lui Byakuran. Deci revenim la situaţia de la început, mai ales că posesorii Inelelor Mare de care aflăm la început, aveau nişte inele false în realitate. Byakuran şi un grup de 6 persoane numiţi The Six Funeral Wreaths (Cele Şase Cununi Funerare… lol) aveau adevăratele Inele Mare şi ai noştri urmau să se lupte cu ei pentru a-l învinge pe Byakuran. La urmă aflăm de ce Vongola se numea aşa cum se numea, şi de ce Byakuran era atât de puternic. Puterea lui a fost trezită de acelaşi Irie care în trecut a folosit Bazuca Timpului accidental ajungând în viitor şi întâlnindu-l pe Byakuran în diferite ocazii. Irie a dorit să schimbe viitorul care nu-i plăcea, şi mereu când ajungea se întâlnea cu Byakuran în versiunile alternative a viitorului. Byakuran însă l-a recunoscut la un moment dat şi în aşa mod şi-a trezit puterea lui… Practic el era conştient de toate versiunile sale din orice lume paralelă şi putea astfel să împărtăşească informaţii din orice lume. În aşa mod el mereu ştia totul despre toţi, cum se luptă, ştia mereu despre cele mai noi arme, tehnologii şi le folosea în avantajul său. De asta el a fost ales de Inelul Mare al Cerului ca şi purtător. Orice lume paralelă a fost deja cucerită de Byakuran, familia Vongola distrusă, dar el totuşi nu a reuşit să activeze Tri-Ni-Set-ul cum dorea. Lumea noastră ar fi unica în care protagoniştii mai aveau o posibilitate să-l înfrângă şi de asemenea Byakuran a văzut în Uni unica lui posibilitate de a activa acel Tri-Ni-Set cum dorea el în alte lumi paralele unde însă toţi membrii Arcobaleno erau deja morţi.

În fine, povestea acestor inele ar fi că după o legendă veche (sau cântec) care zice:
Marea nu are limite.
Scoica îşi transmite forma din generaţie în generaţie.
Curcubeul apare din când în când ca apoi să dispară.

Asta e o metaforă care reprezintă miracolul purtătorilor inelelor Tri-Ni-Set.

Cei cu Inelele Mare au putere asupra axei orizontale a spaţiului şi timpului, adică puterea lui Byakuran de a comunica cu toate versiunile sale din universurile paralele.

Cei cu Inelele Vongola au putere asupra axei verticale a spaţiului şi timpului, adică faptul că Tsuna şi ceilalţi Gardieni pot comunica cu strămoşii lor şi anume prima generaţie a familiei Vongola, şi pot eredita puterile şi cunoştinţele lor.

Cei cu Inelele Arcobaleno (sub formă de susete colorate) pot să apară şi să dispară în spaţiu şi timp în anumite perioade. Chiar şi dacă mor, pot fi readuşi la viaţă cu puterea celei ce are inelul cerului.

Cu înfrângerea lui Byakuran, totul revine la normal, ai noştri revin în trecut, dar fără să ia cu ei cutiile lor de luptă. Totuşi Verde, un savant Arcobaleno le transformă şi pe alea în inele ca să le poată lua cu ei în trecut. Aici se termină anime-ul. Dar manga continuă imediat după.

În manga urmează Arcul Moştenirii. Tsuna primeşte scrisoare că Al Nouălea Boss a decis să lase în mod oficial puterea în mâinile noii generaţii făcându-l pe Tsuna Al Zecelea Vongola. Deşi Tsuna tot nu prea are chef să facă asta. Familiile mafia din toată lumea vin la ceremonia moştenirii. Printre ele ar fi şi Familia Shimon (sau Simon, nu ştiu bine care e corect). Familia asta pare la început bună şi pare parcă o copie a familiei lui Tsuna în unele privinţe, mai ales pe cât îl priveşte pe Enma Cozato, bossul lor şi Adelheid echivalentul lui Hibari în fustiţă. Ei vin în aceeaşi şcoală de asemenea. Dar intenţiile lor nu sunt tocmai pozitive. Se descoperă că Shimon ar fi o familie strâns legată în trecut de Vongola care ar fi fost trădată de Vongola şi persecutată de alţii. Ei vor să se răzbune şi să distrugă Vongola. Ce m-a suprins e să descoper că ei posedă inelele cu elementele pământului, total diferite de elementele cerului văzute până acum la Tsuna şi toţi restul. Deşi e ok să avem diversitate nu-mi place cum a fost introdusă chestia. Căci, până acum doar elementele de mai sus au fost arătate la toţi, nimeni fie inamic fie protagonist, nu a avut alt tip de flăcări decât cele 7 ale cerului. Acum hop apar şi cele ale pământului. Ştiam că flăcările sunt ceva specific persoanei, indipendent de inele şi alte chestii exterioare, deci dacă ar fi aşa de ce nu au apărut de la bun început şi acest tip de flăcări pe care le au doar cei din Shimon? Sper să fie o explicaţie în viitor, dar momentan mi se pare ceva pur şi simplu inventat pe loc. De asemenea urmează un nou upgrade la arme şi tot restul fiindcă Enma în prima lor declaraţie oficială de război împotriva celor din Vongola, a distrus Inelele Vongola. Un om apărut din senin zice însă că le poate repara şi transforma în ceva şi mai puternic cu ajutorul sângelui Primului Vongola (la fel cu Enma le-a trezit pe ale sale cu sângele Păcatului Vongola). Aşa obţinem un nou echipament de luptă numit de data asta Vongola Gear. Acum practic Tsuna şi Gardienii săi trebuie să lupte cu Enma şi Gardienii săi pentru mândria lor. Cine pierde va fi luat de Vindice în închisoare pentru totdeauna. Cam atât 😛

P.S. Mulţumesc lui Dark Angel care mi-a atras atenţia asupra fillerelor. Deci mă corectez, fillerele sunt şi sunt anume 2 mini arcuri, cel cu testările Arcobaleno şi cel cu testările familiei primei generaţii Vongola. Alea în manga nu sunt, deşi în anime au fost introduse destul de bine şi nu prea se observă mare diferenţă de istoria principală, au fost integrate bine.

Traducerea, Limba Italiană şi altele

În acest caz aş vrea să scriu şi despre acest lucru. În primul rând cu acest anime am văzut şi am avut confirmarea(din nou) că fansuburile englezeşti nu sunt perfecte, nici pe departe. E destul să ştii una din limbile folosite în această serie ca să-ţi dai seama. Desigur, neştiind japoneza mă limitez şi eu ca toţi ceilalţi să înghit traducerea aşa cum vine fără să mă întreb dacă au tradus bine sau nu dialogurile. Dar când vine vorba de atacuri, numele italiene, şi tot ce ţine de limba italiană mi-am dat uşor seama (ştiind bine italiana) cum atât autorul seriei, cât şi fansuberii au folosit destul de aproximativ această limbă la un nivel mai mult simbolic decât corect. Vorbind de fansuberi, au scris multe cuvinte la nimereală, cuvine care în italiană poate nici nu există ci le-au scris după cum le-au auzit.

Vorbind de autor, a folosit limba italiană deseori în mod greşit. Şi anume, a inversat de exemplu des poziţia adjectivelor şi substantivelor greşind şi acordul pe deasupra. El practic cred c-a luat cuvintele italiene dar le-a aplicat după regulile japoneze unde mere se pune întâi descrierea şi apoi substantivul. Un exemplu ar fi atacul lui Gamma „Elettro Volpi” ce ar vrea să însemne Vulpi Electrice. Deşi elettro e un fel de prefix pentru orice ţine de electricitate, corect ar fi fost „Volpi Elettriche”. Sau atacul lui Lambo adult când se lupta cu Levi pentru inel numit „Elettrico Cornata” corect şi acordat ar fi „Cornata Elettrica”. La fel şi „Elettrico Cuoio” corect ar fi „Cuoio Elettrico”. Apoi multe nume ale animalelor sunt descrise un pic aiurea cu acel „di” la mijloc, de exemplu „Rondine di Pioggia” ar fi „rândunică de ploaie”?? Normal ar suna mai bine „Rondine della Pioggia” adică rândunica ploii. La fel şi „Leone di Cieli” aici e din nou şi dezacord căci corect ar fi „Leone dei Cieli” (leul cerurilor) sau „Leone del Cielo” dacă-l luăm la singular. Încă ceva straniu legat de folosirea limbii italiene ar fi numele familiei lui Dino. Văd şi pe wiki că e pusă ca şi „Chiavarone” dând apoi explicaţia că ar însemna „cal mare” în ita, ceea ce nu e deloc corect, cel puţin nu din italiana ce eu o cunosc. Am verificat şi cu un dicţionar online italian, echivalentul DEX-ului românesc, şi nu am găsit acest cuvânt. După cum pronunţă şi văzând că se referă la cal, eu cred că cuvântul corect ar fi Cavallone, care ar fi un augmentativ de la Cavallo, şi asta ar însemna „cal mare” după cum vrea descrierea lor. În fine cred că vă daţi seama că nu a fost folosit totul chiar la perfecţiune, pentru cine nu ştie limba, nu cred că e o mare problemă dar pentru italieni şi alţii care ştiu limba lor cred că vor suna straniu şi strâmb multe din expresiile din limba lor 🙂 Pe mine deseori mă făceau să râd când încercau să zică atacuri cu voci şi feţe serioase dar care-mi sunau super prost şi pe dos XD

Personajele

În KHR personajele sunt destul de statice după părerea mea. Fiecare protagonist are un caracter bine definit cu trăsături şi obiceiuri care din păcate nu se prea schimbă de-a lungul poveştii. Asta poate fi un bine dar e şi monoton să vezi mereu una şi aceeaşi purtare la fiecare de parcă ar recita la teatru. De exemplu mă enervează faptul că Tsuna e un stângaci handicapat care mereu se sperie, mereu se teme, face totul pe dos, se agită, se plânge, un ratat. Nu degeaba îl numesc Dame-Tsuna (Tsuna bun de nimic… sau Ratatsuna am putea să-i spunem hahahhaha). Unica mare schimbare o are când e în Modalitatea Hiper a Voinţei de Moarte devenin opusul persoanei descrise mai sus. Gokudera la fel mereu e panicat mereu îl linge într-un loc pe Tsuna şi strigă la toţi că el va fi mâna lui dreaptă. Ryohei urlă ca un idiot că face totul la EXTREM, etc. Unicul care poate a avut o oarecare schimbare şi creştere este Yamamoto cred, deşi în linii generale e mereu personajul care încearcă să-i calmeze pe toţi oricum anumite evenimente au descris bine sentimentele sale şi dorinţa de a se schimba. Bine că măcar Lambo e destul de comic, deşi la început pare banal, apoi devine cât de cât interesant modul lui copilăresc de a reacţiona la orice. Pot spune că totuşi fiecare personaj are o personalitate specifică şi uşor de recunoscut de-a lungul timpului, iar antagoniştii de asemenea sunt realizaţi destul de bine. Ceva ce nu mi-a plăcut a fost lipsa de prezenţe feminine realizate bine şi cu un rol activ şi puternic, mi s-au părut destul de secundare fetele/femeile în KHR. Nu-mi place faptul că lui Reborn mereu dintr-un motiv sau altul, cam inexplicabil, îi este interzis să intervină direct în lupte, deşi ar fi cel mai puternic hitman…

Desenul

Aici pot spune că după ce am citit manga, cred că îmi place totuşi mai mult desenul din anime. În manga desenul e destul de specific, autorul are stilul său particular… am observat că deseori desenele par parcă nişte schiţe neterminate, cu foartemulte linii care pe de o parte îl fac mai complex şi detaliat, mai artistic să zicem dar în unele ocazii îmi părea că e doar o schiţă neprelucrată deci nu ştiu dacă e intenţionat sau nu acest stil. La fel am observat, că Tsuna în multe ocazii e desenat foarte simplu, nu ştiu de ce îmi aducea aminte de mickey mouse versiunea veche alb negru. De asemenea desenul devine destul de haotic şi detaliat în mod cam exagerat în scenele de acţiune căci nu mereu înţeleg ce se petrece, de aia şi am preferat anime-ul unde desenul pare mai semplificat un pic dar mult mai uşor de înţeles. În anime unele personaje aşa mai cool îmi aduceau aminte de Bleach parcă, de exemplu Kikyo îmi aduce foarte mult aminte de Aizen la înfăţişare. De asemenea am observat că în manga personajele îmi par un pic diferite parcă, mai copilăroase decât în anime. Mă uitam la versiunea lui Xanxus de exemplu, în anime pare mult mai matur şi cool, în manga parcă ar fi un puşti în unele desene, la fel şi cu alţii. Ochii de asemenea nu ştiu de ce în manga îmi par parcă încrucişaţi, oi fi eu orb sau chiar sunt un pic asimetrici XD. Încă ceva particular a fost alegerea de a desena bebeluşii Arcobaleno şi copii mici în stil chibi deformat care e un pic în contrast cu stilul mai realistic al adulţilor. Ceva frumos la manga mi s-au părut paginile color, au mereu un stil particular desenate cu multe nuanţe şi efecte calde de lumină parcă, destul de artistic. Oricum în general nu cred că e un desen rău, e bine realizat dar nu cred că va fi pe gustul tuturor, mie cel puţin îmi place deşi uneori mă uit mai pe dos la unele chestii ca cele zise mai sus.

Concluzie

Katekyo Hitman Reborn e un manga/anime acceptabil şi interesant din anumite puncte de vedere. Dezvoltă şi povesteşte cât de cât bine conceptul de mafie dar foloseşte personaje şi protagonişti cam ridicoli pentru asta. De asemenea introducerea puterilor paranormale deseori e fără o logică sau o explicaţie cât de cât verosimilă deci dacă nu pretindeţi prea mult realism şi logică din această serie o să vă placă cu siguranţă. Desenul e particular şi chiar frumos în unele cazuri, dar are acest paralelism de stiluri, unde adulţii sunt desenaţi în mod tradiţional şi copiii ca nişte caricaturi deformate. Îl recomand tuturor celor ce vor un shonen cu acţiune destul de simplu şi uşor de înţeles pentru toţi. Nota mea pentru el e un 7+ 😉

Vă las mai jos nişte AMV-uri la temă 😉

Reclame

15 răspunsuri to “Katekyo Hitman Reborn anime/manga”

 1. In opinia mea cred ca ar merita o nota mia mare, intrucat si eu am vizionat acest anime si cred ca ar fi meritat o nota mia maricica … eu unu i-as da nota 8,50.
  Iar in privinta cuvintelor in „italiana”am observat si eu acelasi lucru, dar chiar si asa animeul a fost unu reusit din punctul meu de vedere.
  O zi buna

 2. O descriere amanuntita si concisa.Chiar ma gandeam ca o sa faci comparatia cu Pokemon cand o sa faci referire la acele Box Weapons…Kuhahaha…
  KHR nu este un anime/manga rau,este destul de bun,are actiune,comic,aventuri,lupte…ar putea sa fie la fel de popular in Rromania ca Naruto sau Bleach daca ar fi transmis la tv,dar acelasi lucru se poate spune si despre OP,deci nu inteleg deloc de ce nu este licentiat de nici o televiziune…
  Val,nu stiu daca ti-am mentionat asta,dar anime-ul contine si 2 arce filiere.Animeul urmareste fidel manga,in special de la inceput,cu arcele cu Viata Zilnica,arcul Kokuyo – cel unde isi face aparitia Mukuro,arcul cu Varia,apoi urmeaza arcul Viitorului,dar incepand de aici se schimba putin datele…actiunea din viitor este taiata in mai multe arce.Primul ar fi Arcul cu Testele Arcobaleno,apoi urmeaza ca in manga arcul alegerii si apoi iar un fillier,arcul cu Succesiunea Mostenirii ( un arc care mi-a placut foarte mult,am avut ocazia sa vad multe personaje pe care nu s-a pus accent in manga mult)si de abia apoi se incheie animeul cu ultimul arc cel cu lupta finala a viitorului.In manga continua cum ai zis tu cu arcul ceremoniei de mostenire sau arcul cu familia Shimon…
  Acum daca cine ar avea de ales,ar alege sigur animeul pt personajele pot fi vazute mai clar,luptele sunt mai dinamice si asa mai departe.Cat despre personaje feminine este adevarat,se putea pune mai mult accent,dar nici personajele feminine nu sunt de neglijat…Chrome face ce poate,Bianchi mereu este pe acolo,la fel si restul…cine stie…poate ca acum Adelheid o sa devina preferata.Insa la personaje masculine de mentionat doar Rokudo Mukuro si Hibari Kyoka merita mentionati…Kufufu…glumeam…fiecare are ceva aparte…pana si Lambo.
  Sunt multe opinii pro si contra dar in mare sunt de acord cu parerea ta…se putea fi lucrat mai mult la manga,la multe capitole…dar profitul primeaza…sa vedem cum va evolua manga de aci incolo…apropo…ai vazut in ca viitor Ryohei s-a vazut cu o fata intr-o poza…cine era?ti-ai dat seama?Si inca un lucru…mentionai mai sus ca elementul Ceata este cel mai slab dintre toate atat in ofensiva cat si defensiva.Este adevarat,insa doar partial…eu personal il consider elementul cel mai avantajos si de folos…ca unii utilizatori ai lui sunt slabi,asta este alta treaba…
  Nota mea este 9/10. ( atat pt manga cat si anime )

  Ooo..a aparut capitolul 320,se pare ca intra in actiune Hibari,de abia astept sa-l citesc…o sa o bata zdravan pe Adelheid cu tot cu Flacara ei Glacier.Desi vroiam sa stiu mai multe despre planurile lui Daemon Spade…de degeaba este preferatul meu dintre primii membrii ai Vongola…sa traiasca si acum si el sa fie cel care a complotat impotriva celor 2 familii…magistral.

  • Eu am zis de elementul Ceţii după cum am citit în informaţiile de pe wikia 😛 Acolo aşa se spune.
   Nu ştiu desprec e fată e vorba cu Ryohei, nu că m-ar interesa mult 😛
   Eu n-am avut senzaţia că au fost arcuri filler, zi-mi exact care, poate doar episoade filler fiindcă cam totul a fost legat de evenimente din ce am văzut eu.

 3. Acum nu cred ca este nevoie sa ne certam pe ce nota sa-i dam…si mie nu mi-au placut multe chestii,fapt care m-a impiedicat sa-i dau nota 10…dar sa recunoastem ca este un anime bun,care ar merita mai multa atentie in Rromania,iar ca manga la fel,nu este rau deloc…este foarte interesant.

  Desigur…parca in total sunt 9 arcuri,sper ca am retinut bine.Dar sa nu ai impresia ca sunt filliere ca in Bleach,FT sau Naruto,in special ca in Bleach,grosolan introduse,cand nu-si au rostu’.Consider ca fillierele din HKR si YU-GI-OH! Duel Monster sunt cele mai inspirate filliere din cate am vazut pana acum,nici nu-ti dai seama cand incep sau se termina,actiunea continua fluent,captandu-se de la inceput,nu-ti pierzi interesul pe parcurs.Al 5-lea arc este primul filier ,cel cu testele celor din Arcobaleno…atunci cand Tsuna si ai lui se intorc in trecut pt a obtine sigiile Arcobaleno si sa-si deblocheze adevaratele puteri ale inelelor Vongola…parca eps 142-143,pe aici,primul care ii testeaza este Collonelo.Apoi mai este acel fillier cu succesiunea de mostenire,eps 177 sau 179…cam prin preajma asta,nu-mi aduc aminte exact,cand Tsuna si familia lui calataroresc iar in trecut pt a-si mari puterile si mai mult.Doar ca acum Uni ( sau Yuni-in anime parca asa este) si arcobaleno ii invoca pe cei din prima generatie ai Vongola Famiglia…Primo,G sau Daemon Spade(un fel de Mukuro mult mai rau pt cine nu stie,el fiind primul Gardian Al Cetii…o persoana de care si lui Giotto ii era frica),care si ei ii testeaza in diferite moduri pe eroii nostrii…sau mafiosii nostrii,care trebuie sa dovedeasca ca merita sa mosteneasca adevarata putere a Vongola…cam astea sunt cele 2 filliere…nu ti s-au parut cam ciudate aceste calatorii in timp inapoi?

  Parerea mea este ca KHR adica Reborn mai simplu ar devenii mult mai popular in Rromania daca ar fi mai intens mediatizat,ceva in genu lui Naruto…

  Kufufu….

  • Da, ai dreptate, nu am fost eu atent. Dar pot spune că oricum au fost introduse bine şi că nu mi s-au părut în plus, mai ales cel cu succesiunea.
   Te rog nu mai scrie „Rromânia” nu obţii nimic pocind aşa numele ţării tale 😉 Apoi iar tinzi să greşeşti i-urile, se scrie „mafioşii noştri” şi „eroii noştri” iarăşi vechea problemă cu i-urile :((
   Apoi termenul corect ar fi „filler” de la engleza „to fill” a umple, adică episoade de umplutură, nu înţeleg de ce şi tu şi alţii insistă cu „filliere” :[
   KHR normal că ar fi mai popular dacă ar fi mediatizat dar stai calm, în România de OP abia se aude, iar tu pretinzi să fie cunoscut KHR? Chiar şi în italia abia acest an seria anime a început să fie difuzată.

  • Naruto și Bleach sunt populare că sunt populare. Eu mă uitam la ele cu destul de multă vreme înainte să apară la TV(mă rog, poate erau, dar eu cel puțin nu am auzit că sunt acolo după cel puțin un an). Nu știu de ce te aștepți ca mediatizarea asta să fie făcută de cel mai slab aparat cultural românesc, sau chiar de ce ai vrea să faci asta.

   Kyubival și alții fac o treabă bună cu prezentarea diferitelor serii, iar comunități manga/anime sunt multișoare și măricele. De la ei trebuie să ceri mai mult și mai bine, pentru că se prea poate să îți ofere. Cel puțin or să te audă, ceea ce e infinit mai mult decât te poți aștepta de la o televiziune.

   • N-am înţeles bine la ce te referi cu „cel mai slab aparat cultural românesc” oricum, eu nu cer mediatizarea, alţii mai sus o vor, eu o fac pe contul meu şi cu Shinobi la seriile ce mă interesează şi-mi plac mai mult.
    Ştiu de comunităţile manga/anime din românia şi când le-am căutat nu prea mi-au plăcut sau nu am găsit ce doream eu pe acolo, ce zici că mi-ar putea oferi?

   • Nici nu vorbeam cu tine, ci cu domnul de mai sus.

    Cel mai slab aparat cultural românesc fiind televiziunea. La cât de proastă o fi presa scrisă, televiziunea românească, cu excepția a câtorva emisiuni, este o masă de populism, ipocrizie și incultură, condusă de oameni care nu reușesc nimic altceva înafara copierii, și asta destul de prost, formatului unor emisiuni americane. Îți dai seama că nu ai(iar acest pronume de persoana a doua, e unul general, impersonal, oarecum asemănător cu acel ”on” pe care îl au francezii. zic asta pentru că induce confuzie uneori, dar îmi place să îl folosesc. nu știu de ce) la ce să te aștepți.

    Din nou, nu vorbeam cu tine la chestia cu oferitul. Deși cred că înțeleg de ce te-au decepționat. Nu aveai și o intrare despre un asemenea forum?

 4. Dark Angel Says:

  Engineered_Dream…nu sunt de acord cu tine aici…naruto si bleach nu sunt populare pt ca sunt populare…ci pentru ca sunt date la televizor,au fost intens reluate si iar reluate la tv…exemplu,marea majoritate au auzit de Naruto in Rromania ( apropo Val,nu pocesc nici un nume al tarii mele,in caz ca nu stii,mai nou Rromania nu mai inseamna nimic,pentru multi ca-i Rumania ca-i Romania nu fac diferenta,toti prin strainatate ne poreclesc rromi,desi suntem romani si rromi,2 entitati diferite,mai nou toti suntem tigani,deja devine enervant,asa ca de ce tara sa se mai numeasca Romania,cand suna mai bine Rromania…dar nu intru in detalii) de la tv,de pe Jetix,cand au inceput sa-l difuzeze dublat…apoi pe Animax,cu subtitrare…spun asta pt ca am prieteni carora le ziceam atunci de Naruto sau Bleach(inainte sa se auda de ele la noi la tv) si habar nu aveau,se uitase la vreo cateva eps pe net si nu le placuse,dar apoi cand au inceput sa fie difuzate la televizor la noi,si s-au uitat mai de multe ori,ce fani devenisera,deia infocati….eu atata vreau sa zic,ca sunt mai multi fani naruto si bleach pentru ca aceste anime au fost de foarte multe ori difuzate la tv,iar exemplul cel mai bun este naruto care mai toate fansuburile noi aparute prin tara noastra doream sa traduca si sa-l aiba ca proiect.Sunt sigur ca si daca HKR sau One Piece ar fi fost difuzate la tv ar fi fost si mai populare,nu neaparat decat seriile astea 2,ci ca celelalte serii anime de pe animax,care nu sunt asa grozave,dar le repeta intr-una.Total adevarat,televiziunea rromana,este jalnica rau de tot…pana si posturile de cultura au inceput sa devina afectate.
  Iar cu presa scrisa,nici aceasta nu este prea interesata de manga prea mult…am tot incercat sa bat la cap diverse edituri sa editeze si sa printeze o manga:Naruto,Bleach,One Piece,Reborn sau Fairy Tail,dar fara rost,nimeni nu este interesat daca nu este profit in secunda 7…
  Nu prea cunosc multe comunitati manga-anime din Rromania..as dori sa cunosc,dar nu reseusesc sa dau de ele…ce imi recomanzi?traduce vreun fansub romanesc KHR?vreau si eu…

  • La cum redactezi sunt curios cum de ești în postura să comunici cu edituri în vederea publicării de benzi desenate.

   Din ce am văzut, forumurile românești sunt pline de copii, care, da, în ignoranța lor pot fi enervanți, dar dacă nu interacționezi cu ei, dacă nu le arată nimeni că forma asta de cultură e mai vastă decât alea două-trei desene ce se dau alandala la TV, nu cred că lucrurile or să se îmbunătățească. Cât despre comunități, caută cu un google sau un bing! ”ro otaku” sau ”ro anime”. Nu comentez de calitate, dar în ceea ce privește cantitatea, cred că e una dintre cele mai dezvoltate culturi de nișă pe onlineul(ce redundant sună) românesc.

  • Să fac și eu o paranteză, chiar este enervată pocirea numelui țării și a locuitorilor ei. Poate vrei să fii ironic când îți asumi injuriile din presa străină, dar nu prea iese.

 5. Crezi ca mie imi place cum arata aceasta tara?crezi ca mie imi convine faptul ca suntem cea mai urata tara din Europa?pur si simplu sunt enervat de faptul ca Rromania este considerata tara tiganilor ( apropo,sper ca nici unul dintre voi nu are de gand sa ma reclame ca le zic rromilor: tigani si nu rromi? ),cand si ungurii sau bulgarii au si ei tigani cu nimiluita…ar trebui sa incep si eu sa ma gandesc la un genocid in masa….

  Ooo…mersi pt pont ED…o sa-mi fie de mare folos,habar nu aveam ca pot gasi asa…frate esti destept…Kufufufu…ma duc sa dau un search.
  Aaa…sa nu uit,nu-ti face tu griji cum vorbesc eu cu diversele edituri…desi nu ma intereseaza sa publice vreo serie de benzi desenate…ci manga –aaa,da…benzi desenate japoneze,restul nu ma intereseaza…dar hei,pe tine nu te vad facand ceva,deci abtine-te de la vreo remarca ironica ca cea de sus…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: