Psyren manga

Mă trezesc să scriu pentru prima oară părerea despre un manga care l-am citit vreo 2 ani fiind on going, şi care acum s-a terminat, deşi nu m-aş fi aşteptat la un sfârşit atât de rapid.

Psyren e un manga shonen scris şi desenat de Iwashiro Toshiaki, publicat pe Weekly Shonen Jump (revista seriilor ca one Piece, Naruto, Bleach etc) de pe 3 decembrie 2007 până pe 29 noiembrie 2010.

Aceasta însă nu e prima serie a autorului care mai are o operă manga precedentă numită Mieru Hito. Studenţii lui au fost de asemenea Ryuhei Tamura, fostul asistent la Psyren şi autorul actualului Beelzebub, şi Naoya Matsumoto care a realizat Neko Wappa!

Istoria

Psyren povesteşte despre un elev de liceu, Ageha Yoshina, care într-o zi este ales de misteriosul Nemesis Q să participe într-un joc numit Psyren. Jocul te transportă într-o lume devastată numită la fel Psyren, care apoi se descoperă a fi lumea reală cu 10 ani în viitor. Ageha şi prietenii săi deci vor face călătoriile în această lume încercând să schimbe viitorul şi să evite ca lumea lor să devină acel Psyren.

Spoiler

Totul nu se limiteaă însă doar la acest joc desigur. La început atmosfera e destul de misterioasă, nu se prea înţelege ce se întâmplă şi de ce, însă cu timpul autorul dezvălui pas cu pas totul şi ce înseamnă cu adevărat acel joc.

La început totul e prezentat ca un simplu joc, unde câştigătorului i se oferă o mare sumă de bani. Partecipanţii primesc nişte cartele telefonice Psyren cu care apoi pot accesa jocul. Când vine momentul să intre în joc, o fac forţat fiindcă cartela face să sune în capul lor un sunet asurzitor. Acest semnal înseamnă că trebuie să intre într-o cabină telefonică publică de unde vor fi transportaţi apoi în Psyren. Pentru a fi acceptat în joc însă, mai întâi se dă un fel de test la telefon, un test pe care şi Yoshina l-a dat când s-a văzut prima oară cu Nemesis Q.

Psyren pare a fi o lume distrusă, plină de nişte monştri numiţi Tavoo (sau Taboo în manga originală ce am luat). Ei trebuie să se deplaseze dintr-un loc în altul, să ajungă la Poartă, care reprezintă ieşirea lor din Psyren şi revenirea pe pământ. Însă cu toţi monştii în cale desigur nu e chiar simplu. După prima călătorie în Psyren, supravieţuitorii suferă o anumită infecţie sub formă de febră puternică, ochi roşii, sângerarea nasului. Infecţia trece rapid, dar are un efect permanent asupra creierului uman, şi aici începe ceva interesant, cel puţin pentru mine. Atmosfera din Psyren practic poate debloca abilităţile adormite şi blocate ale creierului uman. Cu deja cunoscuta istorie că omul foloseşte doar 10% din abilităţile creierului său, în Psyren cu această infecţie dispare orice limitare. Fiecare persoană obţinând în acest mod puteri mintale şi paranormale.

Mereu am fost fan al puterilor mintale deci mi-a plăcut mult cum autorul a decis să folosească acest concept. Practic fiecare persoană infectată căpăta anumite puteri de bază, ca telekinezia, telepatia, întărirea capacităţilor fizice etc, însă fiecare putea să dezvolte o abilitate specifică şi un aspect particular al abilităţilor mintale. Aceste puteri, numite PSI, sunt împărţite în 3 categorii;

Burst – care aplică undele mintale asupra mediului înconjurător,

Rise – care aplică undele mintale asupra propriului corp şi

Trance – care foloseşte undele mintale asupra minţii altor persoane

Deci o persoană deşi ar putea învăţa abilităţi de bază din toate 3 categoriile, se poate specializa bine doar în 1, sau 2 din acestea. Un exemplu de abilităţi Burst poate fi Pirokinezia, Telekinezia, Uşa lui Melchsee a lui Ageha etc. Rise poate avea unele ramificaţii şi combinaţii cu alte categorii, în principiu constă în întărirea propriului corp, permiţându-ţi o putere fizică majoră, rezistenţă mai mare, agilitate şi rapiditate crescută, etc. Poate fi aplicat de asemenea şi organelor de simţ doar, în acel caz se numeşte Sense, iar dacă e aplicat pentru a spori regenerarea şi lecuirea corpului se numeşte Cure. Trance în fine e grupul de abilităţi ce-ţi permite să intri în mintea altora, să le citeşti gândurile, să creezi iluzii, să-i controlezi pe alţii mintal etc.

Ageha împreună cu colega lui de clasă Amamiya, şi cu un fost coleg din copilărie Asaga vor dezvolta fiecare capacităţile lor proprii. Cei care călătoresc în Psyren sunt numiţi Psyren Drifters, cu timpul grupul partecipanţilor se va mări şi vor intra şi personaje noi ca Kabuto, un fel de mix între Usopp şi Sanji din One Piece XD, Oboro, un idol firav şi tandru (şi un pic gay) care însă se demonstrează mult mai puternic decât ar pare. În ajutorul jucătorilor va veni Matsuri, o fostă Psyren Drifter care a copletat deja acest joc şi nu mai poate pleca în Psyren. E clasicul maestru care-i va învăţa pe băieţi ce şi cum să facă. Şi e de asemenea extrem de puternică şi bună în orice tip de PSI. Apoi vor intra în scenă şi bătrâna Elmore Wood cu copiii ei. Ea mi-a amintit un pic de Profesorul X din X-men, ea având puteri mintale legate de prevederea viitorului, şi adunând cu ea nişte copiii care sunt dotaţi de mici cu puteri PSI deşi nu au fost în Psyren niciodată. Adică sunt şi în lumea reală unele cazuri de persoane ce au dezvoltat abilităţile mintale este limită. Călătorind în viitor, Ageha şi prietenii săi se vor întâlni cu membrii unei organizaţii numită W.I.S.E. care vor fi aparent în spatele distrugerii lumii şi transformării ei în Psyren. Toţi membrii fiind nişte utilizatori de PSI extrem de puternici. Din acel moment ei vor cunoaşte treptat ce s-a întâmplat cu lumea, cine sunt aceşti W.I.S.E., de ce au făcut ce au făcut, etc.

Istoria are multe în comun cu seria X-men, una din preferatele mele. Puterile mintale ale personajelor uneori îmi aduc aminte de personaje din X-men de exemplu Grana şi telekinezia sa la nivel subatomic -> Jean Grey, Uranus şi manipularea gheţii – >Iceman, Frederica şi pirokinezia ei – >Pyro. Sau cum am zis şi în spoiler, Elmore Wood şi grupul ei de copii dotaţi îmi aduce aminte de Profesorul X şi şcoala lui de mutanţi.

Îmi place cum autorul a povestit totul, istoria mergând mereu înainte, fără puncte moarte ca în Bleach unde doar se bat şi nimic din punct de vedere narativ nu se mai întâmplă. Conceptul cu linii temporale paralele care se schimbă treptat cum schimbi trecutul tot e ceva interesant. Asta mi-a amintit de filmul Back to the Future 🙂 Cred că punctul forte al seriei a fost anume în poveste şi în povestirea ei, Iwashiro se descurcă bine la asta.

Desenul

Desenul din Psyren e plăcut, destul de tipic pentru o serie shonen şi într-o oarecare măsură asemănător cu Bleach, mai ales feţele personajelor. Doar că pe când Kubo aplică tehnici mai morbide, rotunde pentru formele feţei şi a ochilor, Iwashiro alege trăsături mai unghiulare parcă, foloseşte mai multe linii drepte dând uneori impresia de desene ascuţite sau pătrăţoase XD. Îmi place stilul lui particular de a da reflexe circulare în ochi, se vede bine asta la personaje ca Shiner. Dar astea sunt mici detalii, desenul îmi place destul, autorul e bun să deseneze şi personaje, şi backgrounduri (aici se descurcă mai bine decât Kubo care preferă mai mult albul ca şi background 😛 ) şi scenele de acţiune dinamiche. Mereu am zis că ar ieşi un anime destul de spectacular dacă vor decide să-l facă.

Concluzie

Psyren este o serie manga shonen foarte bună şi extrem de subestimată din punctul meu de vedere. A fost victima sistemului tâmpit de votări de pe Shonen Jump, şi a gusturilor stranii ale japonezilor pe care continui să nu le înţeleg. Să vă explic, Psyren a fost terminat forţat, şi asta se vede clar de la un anumit punct încolo, din fericire autorul a avut măcar posibilitatea să concludă istoria cum trebuie deşi a făcut-o în mare grabă. Asta fiindcă în topul votărilor seriilor de pe Jump era mereu pe ultimele locuri. Şi în viziunea lor ce nu place la lume, nu se vinde, deşi volumele au vândut destul de bine o perioadă. Şi nu în ultimul rând faptul că era pe o revistă unde sunt manga ca One Piece, Naruto şi Bleach, a jucat împotriva seriei, mulţi au văzut că e asemănătoare cu Bleach şi foarte probabil n-au stat să-i dea atenţie, apoi pentru editorii de la Jump deja tind să taie cam tot ce nu se apropie de top 3. Dacă Psyren să zicem ar fi fost pe o revistă alternativă, zicem pe Shonen Magazine unde este Fairy Tail, nu ar fi avut probleme să fie printre primele în lista de votări fiindcă nu ar fi avut concurenţa celor 3 serii principale de pe Jump şi ar fi continuat mult şi bine. Din punctul meu de vedere au eliminat una din puţinele serii cu potenţial mare să le înlocuiască pe viitor pe cele din top 3 ca Bleach sau Naruto care mult nu mai au. Chiar o să-mi fie interesant ce naiba o să aibă atunci la dispoziţie după ce se vor termina astea 3, o să intre în criză neagră cum a fost şi după sfârşitul lui Dragon Ball. Cu diferenţa că acum deja s-au cam irosit ideile noi şi bune care să nu copie cât de cât ceva deja făcut. Uups, m-am întins şi m-am descărcat un pic pe ăia de la Jump XD

În fine, eu vă recomand seria, e destul de interesantă, nu cred c-o să vă plictisească, poate doar la început până înţelegeţi despre ce e vorba. Are şi acţiune, şi comedie, şi dramă, şi nu durează la infinit :P. Îmi pare rău pentru autor, eu îl voi susţine cumpărându-i volumele oficiale, deşi deja e târziu.

Notă personală – 9

P.S. Vă pun şi un video cu tentativul unui Psyren Opening, se vede că un fan înrăit speră să vadă odată(ca şi mine) anime-ul acestei serii 😀

P.P.S. Am găsit ceva super tare, un VOMIC pentru Psyren, adică un video cu manga color cu muzică şi dialoguri dublate. Practic lipseşte doar animaţia ca să fie un anime în toată legea XD. Totul e în japoneză dar pentru cine a citit deja primul capitol o să ştie despre ce e vorba. Vă las linkul doar căci nu permite să pun direct aici video-ul.

Reclame

Un răspuns to “Psyren manga”

  1. Val…eu personal l-am catalogat cu nota 10.Mi-a placut foarte mult Psyren si imi pare extrem de rau ca au decis sa stopeze aceasta manga.Cateodata unii pot fi asa de idioti.Si actiunea si personajele,totul este captivant.De abia astept cand vor produce anime-ul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: