Veritas manga

Am reuşit să-mi găsesc un pic de timp, şi curaj să citesc un manga nou. Unul ce mi-a fost recomandat de nu ştiu cine, am uitat, dacă nu greşesc de Deathgray căruia îi mulţumesc(dacă e el). Voi scrie aici părerile mele despre acest manga.

În primul rând acesta e primul meu manhwa ce citesc. Manhwa se numesc benzile desenate din korea, e ca un manga dar korean. Altă diferenţă importantă faţă de un manga este faptul că se citeşte ca la noi în occident, de la stânga la dreapta, nu ca un manga japonez obişnuit. Seria e scrisă de Yoon Joon-sik şi desenată de Kim Dong-hoon. Eu am citit-o de pe onemanga unde la moment sunt doar 68 de capitole deşi dacă nu greşesc în korea au ieşit mai multe, şi cam toate sunt făcute de grupul Helzone, nu am prea găsit alte versiuni mai bune. Pentru alte detalii vă uitaţi aici.

Istoria -(nu citiţi dacă nu vreţi anumite spoilere, dacă însă nu vă deranjează şi vreţi să ştiţi mai bine despre ce e vorba, go on)

Istoria acestui manga nu e cine ştie ce complicată, baza e destul de simplă, avem un băiat, Ma Grangryong (numele koreane îmi par foarte stranii XD), care iubeşte să se bată ca orbii, şi doreşte pur şi simplu să devină cel mai puternic din „ogradă”. Într-o bună zi îl vede pe un tip cum bate uşor o mulţime de oameni, şi îi cade tronc la inimă 😛 Din acea zi îl tot urmăreşte ca să devină elevul său, şi să devină la fel de puternic. Acea persoană, nu prea dorea, dar după nişte condiţii acceptă. Faptul e, că acel om nu era unul oarecare, ci un maestru de arte marţiale, cu porecla de Lighting Tiger (Tigrul Fulger). După anumite evenimente însă, maestrul său moare, iar cei care l-au omorât vin după Ma Gangryong să-l recruteze la şcoala lor de arte marţiale, deşi scopul lor nu e altul decât să obţină secretele artei marţiale a lui Lighting Tiger, care a fost transmisă anume lui Ma Gangryong. În această lume oricum, artele marţiale sunt destul de supranaturale, şi au concepte precum ki, energie spirituala, atacuri elementale şi chestii din astea, deşi povestea în sine pare nu şti cum serioasă, adică, nu-mi dă ideea de la bun început de ceva supranatural şi fantastic, şi nici după ce văd anumite atacuri absurde oricum rămân cu senzaţia(personală) că e un manga destul de realistic la general. Restul povestirii se învârte în jurul aventurilor lui Ma Gangryong în acea şcoală, cum îşi face prieteni, cum se lupta să devină mai puternic, cum descoperă tot mai multe despre trecutul maestrului său, şi a altor personaje importante.

Artele marţiale oricum sunt de diferite tipuri. Există arte marţiale tradiţionaliste, care sunt ţinute secrete, şi se transmit doar succesorilor, care e doar unul de obicei. În cazul lui Ma Gangryong arta sa e foarte specială şi temută, se numeşte Enlightement of Thunder and Lighting, sau EOTL prescurtat în manga, tradus ar veni ceva de genu Iluminarea Tunetului şi a Fulgerului. E o formă de luptă ce se bazează pe transformarea energiei ki în electricitate şi folosirea acesteia în diferite tipuri de atacuri. Apoi există şi artele marţiale ale Reuniunii, sau a şcolii, sunt practic artele marţiale ce au renunţat la secretul lor şi au făcut să fie disponibile tuturor cunoştinţele despre acea artă, iar cei din şcoală pot folosi astfel fiecare artă pe plac, pot combina diferite stiluri, pot lua elemente de la diferite arte marţiale şi să creeze astfel una nouă sau personală etc. Din această cauză în şcoală este mereu un conflict intern între tradiţionalişti şi cei care practică artele reuniunii şi îşi abandonează propria artă(dacă o au). Organul de control principal al acestei şcoli e Consiliul Studenţilor, unde membrii îşi dobândesc poziţia doar în baza puterii lor de luptă. Şefa fiind considerată cea mai puternică luptătoare din şcoală, Vera Linus. E un personaj ce-mi place mult, şi-mi place povestea ei, şi cum interacţionează cu ceilalţi.

Ce-mi place în acest manga e cum sunt descrise relaţiile dintre personaje, poveştile lor personale etc. Deseori îmi părea un pic Death Note ca povestire, deşi e un manga cu lupte îmi pare oricum inteligent şi cu acea atmosferă de întrecere intelectuală şi psihologică între anumite personaje ce am întâlnit şi în Death Note.

Ce nu-mi place sunt fazele de explicaţie a abilităţilor şi cum funcţionează, cred că era partea cea mai bring şi lungă şi aiurea ce am citit vreodată, uneori le săream în bloc baloanele cu explicaţii. O fi de la traducerea naşpa din engleză, sau din cauza că sunt chiar naşpa explicaţiile, nu ştiu, dă mă cam omorau. Nota mea personală – 8.5

Desenul

Ca şi mai sus, desenul ca stil în multe cazuri seamănă foarte mult cu cel din Death Note, mai ales cum e desenat părul. Oricum, e un manga desenat foarte bine, anume asta m-a atras prima oară să-l citesc, îmi plăceau desenele. Personajele sunt realizate foarte bine, expresive, în unele pagini pare chiar stilul unui comix american cu umbre şi tot doar că alb negru. Luptele sunt desenate la fel bine, cu detalii, cu efecte şi tot restu. Nota mea personală – 9.5

Personajele

Ma Gangryong e un personaj destul de interesant, e cel mai nervos şi bătăuş din toţi cei care-i cunosc din alte serii. E destul de nebun când vine vorba de luptă, face orice să câştige, şi are şi cap, foloseşte orice picătură din experienţa sa de luptă, atât trecută cât şi imediată, pentru a învăţa ceva nou, pentru a se descurca în lupte. Pentru el orice „hei” e o provocare, să vrei să fii prieten cu el, înseamnă să-l baţi mai întâi măr, să-i demonstrezi că-i poţi fi prieten, e destul de haios în multe faze acest personaj, şi e mereu plin de energie.

Vera Linus – O fată, foarte frumoasă, şi la fel de rece pe cât e frumoasă. E preşedintele consiliului studenţesc, şi e considerată cea mai puternică luptătoare din acea şcoală. Totuşi e mereu foarte imparţială… cel puţin aşa vrea să pară, şi nu discriminează pe nimeni deşi ar proveni dintr-o linie nobilă de experţi de arte marţiale. E foarte sigură de sine, şi mereu are clar în minte ce trebuie să facă pentru a obţine ceea ce doreşte. E mereu în centrul atenţiei tuturor, fie că e iubită şi protejată de unii ce o doresc mereu ca şi Preşedinte, fie că e urâtă şi sfidată pentru poziţia sa superioară. Are o istorie interesantă.

Am scris despre personajele ce mi se par mai importante, oricum sunt multe altele şi fiecare e unic în felul său, fiecare are un scop anume şi relaţii/afaceri anume între ei. Îmi place destul de mult cum au fost realizate. Nota mea personală – 9

Latul comic

Acest manga deşi vrea să fie destul de serios, oricum are şi multe momente foarte funny, ce-mi place e şi faptul că autorul pomeneşte deseori unele serii(ce poate admiră şi se inspiră de la ele) ce sunt foarte cunoscute gen Dragon Ball, Hokuto no Ken, etc. Cea mai tare fază a fost când Ma dorea să facă o kamehameha şi în loc de asta  loveşte adversarul aruncându-i papucul în cap ROTFL.

Comentariu final: Dacă vă place manga desenat bine gen Death Note, despre arte marţiale, cu elemente paranormale, personaje unice şi interesante, o istorie nu chiar complicată dar oarecum complexă pentru toate relaţiile dintre diferitele personaje, atunci nu ezitaţi să-l încercaţi. Mie personal mi-a plăcut destul şi aş vrea chiar să-l fac cu Shinobi, e pe lista de proiecte, abia mai terminăm şi noi ceva din cele începute 😛

Nota mea personală pentru această serie – 9

Aştept păreri şi de la alţii ce au citit acest manga, cu ce sunt de acord, şi cu ce nu referitor la descrierea mea, şi care e părerea voastră desigur despre serie 🙂

P.S. Scuze de eventualele greşeli de scriere, însă e prea târziu şi mi-e somn, le verific şi corectez altă dată 😛

Anunțuri

13 răspunsuri to “Veritas manga”

 1. mda Kyubi e un manga destul de interesant si eu sunt la zi cu el dar sincer nu ma atrage chiar asa de tare, adik nu are acel ceva care sa te faca dependent de el. eu mai mult lam citit ca ma plictiseam si am dat din intamplare peste el, dupa mine apartine in aceeasi categorie ca si Zero, un alt manga korean doar ca personajele principale sunt cam exact opusul. iti las aici linkul sa vezi despre ce e vorba;) http://www.onemanga.com/Zero/

 2. Big Rock Says:

  Eu unul sunt de acord cu Hollow. Este un manga interesant, destul de bun, above average I’d have to say, dar nu are acel ceva care să te atragă la el. Şi eu m-am apucat de el din plictiseală, şi continui să o fac, pentru simplul fapt că este un manga mai bun decât altele. Eu personal, l-aş clasifica peste Zero, dar sub The Breaker. Toate 3 sunt manhwa, unele dintre cele mai bune peste care am dat eu. (mă rog, mai puţin Zero, este destul de slăbuţ, părerea mea) Un al manhwa foarte bun este Trace, care este o publicaţie online (se publică doar online). Să fiu sincer, este mai mult cartoon coreean decât manhwa, considerând că este color, but nevertheless it is very good.
  Trace: http://www.mangafox.com/manga/trace/
  The Breaker: http://www.onemanga.com/The_Breaker/
  As I said, dacă te hotărăşti să o traduci, eu susţin ideea, dar ar trebui să mai încerci şi alte manhwa înainte de a lua vreo decizie. Cel puţin The Breaker şi primul volum din Trace. Trace are un potenţial enorm, depinde cum va lega autorul acţiunea în cele din urmă, fiecare volum până acum concentrându-se asupra altei chestii.

  Best of luck,
  from the Big Rock :))

 3. Pai, eu nu am zis ca Veritas e cel mai bun din toate, doar ca imi place ce am vazut pana acum din el, nu stiu, eu tind sa vad mai mult aspectele pozitive la ceea ce imi place, nu sunt extrem de critic. Insa pe mine personal istoria ma atrage, si vreau sa stiu ce se intampla mai departe, vreau sa aflu mai multe despre anumite personaje, etc. Daca gasesc timp, o sa le incerc si pe celelalte ce mi-ati zis voi… Acum insa am inceput Berserk 🙂

 4. deathgray Says:

  Yep, eu am fost acela… acum multi ani lumina xD

 5. Incearca si Change Guy. E tot manwha, dar are o poveste destul de similara. In plus, e mult mai comic.

  • Merci, o sa vad, am insa putin timp, plus ca am o memorie proasta, ar trebui sa-mi fac o lista… oricum, acum am inceput berserk, si capitolele sunt extrem de lungi, abia la cap 5 am ajuns… 😐

   • Lasa ca Berserk merita, e mult prea tare. Poate cel mai bun manga ever!
    Si Veritas e bun, o sa o termin in curand, a fost o lectura foarte placuta desi, pentru genul sau, e destul de mediocru, lucru care nu e neaparat rau tinand cont ca asta inseamna ca are o poveste decenta si o grafica buna.

 6. Eh, eu nu am citit prea multe, m-am axat mai mult pe shonen si doar recent am inceput sa mai incerc si alte genuri (seinen etc). De ce un shonen daca e mediocru atunci are istorie si grafica buna? Adica, care shonen pentru tine nu e mediocru? Pentru mine veritas a fost ok, nu stralucit dar ok, mai mult desenul m-a atras si oricum nu sunt foarte pretentios (pentru moment cel putin) si de gustibus non disputandum est :).
  Berserk l-am inceput tot fiindca mi l-au recomandat multi deci sa vedem ce si cum e.

 7. dap Veritas este peste Zero dar tot nu se poate compara inca cu cele japoneze.
  am citit Trace, lam si terminat in 2 zile toate 3 vol si e interesant.

 8. The Breaker e cel mai tare din cate leam citit pana acum de genu asta, e mai tare si ca Veritas si ca Trace. cum apar capitolele ?

 9. Nu ştiu exact cum apar capitolele, dar ştiu că au ajuns la zi cu traducerile. Cred că este o manhwa bi-lunară sau lunară. Meanwhile, dacă mai vrea cineva să citească o manhwa decentă: Freezing. Momentan nu îmi aduc aminte de altă Manhwa care merită menţionată.
  Şi da, Trace este foarte interesant. Primul web-comic care îl citesc, şi trebuie să spun, am nimerit unul foarte bun. Abia aştept să lege primul volum de al doilea. Cel de-al 3-lea mi se pare mai mult un filler momentan, deşi nu este rău deloc. Vom vedea cum îi va da (hopefully) mai multă importanţă.

 10. am vazut toata seria in engleza are un sf foarte naspa as vrea sa stiu daca stiti daca vor urma 83;84 sau aici e finalul ?
  se gandesc sa faca si o „partea a 2-a”..?
  e foarte frumos manga dar ultimele episoade au fost aiurea total.. as fi vrut un final mai bun 🙂

 11. si daca imi mai puteti da niste titluri de manga gen Veritas as fii recunoscator
  thx

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: